Oranjeplaat UA Coöperatieve Jachthaven 0118-601248: openingstijden - Tarieven huren & kopen voor ligplaats - Verhuur liggeld per jaar / dag.
Botenverhuur jachtwerf : 0118-601419
Wat wij doen:
Jachthaven Oranjeplaat ligt in de zuidhoek van het Veerse Meer.
De waterstand op het Veerse Meer wordt geregeld, zodat er een zomer- en winterpeil is, maar de diepte van de havengeul is altijd minimaal 2,7 meter.
- 365 ligplaatsen.
- Meld- en passantensteiger vanaf de havengeul aan stuurboord.
- Vuilwateraftapstation op de meld- en passantensteiger.
-Toegang voor schepen tot maximaal 14 meter lang.
-Clubhuis
- Toiletgebouwen aan beide zijden van de haven.
- Stortpunt voor chemisch toilet bij toiletgebouw oostzijde.
- Elektriciteit en water op alle steigers.
- Het passantentarief is € 1,50 per meter per nacht, € 7,50 per meter per week.
- Leenfietsen bij de havenmeester.
- Helling, maximaal 2000 kg.
- Winterstalling.
-Defibrillator bij het havenkantoor.
-Draadloos internet.
-Speeltuin.
- Rustige omgeving.
Na de watersnoodramp in 1953 werd het Veerse Gat afgesloten door twee dammen: de Zandkreekdam (1960) en de Veersegatdam (1961). Zo ontstond het Veerse Meer.
In de jaren zestig van de vorige eeuw begon de ontwikkeling van het meer tot een groot recreatiegebied. De hoger gelegen, drooggevallen platen werden eilanden. Delen hiervan en ook de oevers werden bebost of ingezaaid met gras. Andere gebieden moesten vanzelf ontwikkelen tot natuurgebieden.
Er kwamen diverse jachthavens, zo ook jachthaven Oranjeplaat. De jachthaven was in die tijd nog een gemeentehaven. Gemeente Arnemuiden was eigenaar en daarom waren de liggelden redelijk.
Op 10 januari 1981 werd de watersportvereniging WSVA opgericht. In de jaren negentig kwam er een gemeentelijke herindeling op Walcheren. Arnemuiden zou bij de gemeente Middelburg gevoegd worden. De WSVA had eerder al eens de gemeente Arnemuiden gevraagd of men de WSVA wou benaderen bij een eventuele verkoop van de haven. Toen was dat niet aan de orde, maar bij de gemeentelijke herindeling gaf de gemeente Arnemuiden aan nu tot verkoop over te willen gaan. Zo kon worden voorkomen dat jachthaven Oranjeplaat een commerciële jachthaven werd met hoge liggelden.
De vereniging besloot de haven te kopen en richtte daarvoor een coöperatie op die de haven zou exploiteren en beheren. Zo ontstond de Cöoperatie Jachthaven Oranjeplaat (CJO) en elke ligplaatshouder werd verplicht lid van de WSVA.
Jachthaven Oranjeplaat is een jachthaven met een verenigingscultuur waarbij de coöperatie ernaar streeft de liggelden zo laag mogelijk te houden.Service:
draadloos internet
Specialisme:
365 ligplaatsen, clubhuis, elektriciteit en water, meld- en passantensteiger, speeltuin, stortpunt, toiletgebouwen, verenigingen, vuilwateraftapstation, wedstrijdzeilen